Historiek

De Shielmartin is van oorsprong Iers. Via verschillende eigenaars komt hij in Belgische wateren. De geschiedenis van het zeilschip Shielmartin  is intrigerend gevlochten met wederopstanding van gezonken dromen.

1951 – De geboorte

Desmond Keatinge gaf de scheepswerf Thomas Skinner & Co. uit Malahide (Ierland) de opdracht tot een uniek ontwerp: een schip dat de woelige zee aankon, maar met een heel lage diepgang want het moest de mond van Sutton Creek kunnen binnenvaren. Pas in 1954 werd het schip geregistreerd in Ierland.

1980 – THE tipping point & moment of fame

De Shielmartin is in handen van J. MacFarlane. Via diens zoon wordt het zeilschip uiteindelijk doorverkocht aan de Belgische Sven Debakker uit Waarschoot, die op dat moment in Ierland verblijft. 

Sven Debakker vaart en leeft gedurende enkele jaren op de Shielmartin. In die tijd legt het jacht zelfs even aan langs de kade van een zekere Sir Paul McCartney.

1997 – relocation

Sven Debakker wordt ziek en keert terug naar België. 

2001 – 4 new owners – start of the renovation

De Shielmartin krijgt vier nieuwe eigenaars: Frank Roose, Luc Ternier, Hubert Fobbe en Lucas Desmet. Deze schrijnwerkers behandelen de Shielmartin tegen schimmel en schuren hem volledig, zodat verdere restauratie mogelijk wordt.

2008 – gebrek aan tijd (liefde)

Wegens het succes van hun schrijnwerkersbedrijf, kunnen Roose en Ternier geen tijd meer vrij maken voor de Shielmartin. Het schip wordt overgenomen door Fobbe en Dominic Rosiers.

2009 – start van een droom

De Shielmartin kende een rijke maar slopende levensloop. Zwaar gehavend wordt hij overgedragen naar Dominic Rosiers en Eric Vanhecke. Zij willen het jacht in zijn oorspronkelijke staat herstellen en besluiten hiervoor samen te werken met het Gents Opleidingscentrum voor ambachten (GOCA).

.

2011 – verrijzenis

Start van de heropbouw van de Shielmartin bij GOCA in de Haven van Gent. De gekende scheepsarchitect Frans Maas verzorgt het tekenwerk en maakt nieuwe plannen waarna de uitvoering in 2012 van start gaat.

Een unieke samenwerking tussen bedrijven uit de directe omgeving die hout, verf, metalen, de motor en andere middelen gratis aanleveren zorgen ervoor dat dit opleidingscentrum een 200 tal cursisten laat meewerken aan de heropbouw van de Shielmartin. Deze cursisten staan onder leiding van toegewijde lesgevers die de stiel aanleren, waarna deze “gediplomeerde”cursisten dan een nieuwe job ( met succes) vinden op de arbeidsmarkt.

18 september 2014 – feest!

Inhuldiging en tewaterlating in de Haven van Gent. Frans Maas en Evi Van Acker worden Peter en Meter van de herboren Shielmartin.

2016 – professionele liefde

De cvba Shielmartin wordt bij notariële akte opgericht op 24 mei 2016 en gevestigd te 9000 Gent – Henri Farmantstraat 25 Haven 535, met als doel zowel in binnen- als  buitenland de initialisatie, de deelname, de organisatie en de ondersteuning van initiatieven, projecten en activiteiten met betrekking tot het gerestaureerd zeilschip, type “Yawl”, de Shielmartin.

Vanaf dan zal deze vennootschapsstructuur zorg dragen voor het in stand houden van de Shielmartin en het project verder uitbouwen door oa zeilwedstrijden te organiseren en voldoende sponsorgelden op te halen waarmee allerhande sociale projecten worden ondersteund.

Het charter vind je hier.

2016 – 1ste zeilrace

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei vond de eerste internationale Shielmartin dubbel race voor CR Jachten plaats. Het werd een waar succes!

Deze race werd georganiseerd door de Shielmartin Corporation in samenwerking met RBSC, WV Breskens & VYF!

De dubbel race was van Breskens naar Zeebrugge en terug op zondag. Bij de aankomst te Zeebrugge werden de genodigden alsook de deelnemers uitgenodigd om aan een zeer gezellig familiaal “Walking diner” deel te nemen.

Op zondag, voor het vertrek naar Breskens, kreeg de Shielmartin Corporation een steuntje in de rug van de pas geworden Minister Bart Tommelein. Tot voor kort was hij Staatssecretaris van de Noordzee, een reden waarom dit initiatief hem nauw aan het hart lag.

Aan deze dubbel race deden 18 zeilboten, verdeeld over 2 klassen (CR1 – 2 – 3 & CR4 – 5 – 6) mee, met als hoodtrofee een bronzen kunstwerk voor de best gerangschikte zeilboot over de twee dagen en over alle klassen heen.

Deze “Bronzen” hoofdtrofee werd gewonnen door Jan Vandamme met zijn zeilboot “Koeketiene”.

2017 – Zeilraces

In 2017 werd door de Shielmartin Corporation de internationale triple race voor CR Jachten georganiseerd, dit in samenwerking met RBSC, WV Breskens & WWSV!

Eerst was er op zaterdag 24 en zondag 25 juni de dubbel race Zeebrugge – Breskens – Zeebrugge, met daarna de afsluitende race op zaterdag 19 augustus te Breskens “Round the Sandbanks”

Bij de dubbel race was er op zaterdag te Breskens een heerlijk “Paëlla” festijn. Het was terug een zeer gezellige avond van genodigden en zeilers welke in een zeer familiale sfeer verlopen is.

Aan de dubbel race namen op zaterdag 17 zeilboten deel, verdeeld over 2 klassen (CR1 – 2 – 3 & CR4 – 5 – 6), doch op zondag was het aantal deelnemers wat uitgedund door te hoge windsnelheden.

Bij de afsluitende race op zaterdag 19 augustus waren er enige afwezigen, doch een 5-tal nieuwkomers kwamen het zeilteam versterken.

“The Shielmartin Diamond Trophy”, de trofee vor de best gerangschikte zeilboot over de 3 wedstrijden, werd dit jaar gewonnen door de “Shielmartin” zelf.

Doch daar de Shielmartin Corporation de inrichter van deze zeilraces was, werd de trofee geschonken een de tweede best geklasseerde zeilboot, namelijk de zeilboot “Boatox”.


Belangrijk!
Tijdens de Light Vesselrace laat Frans Maas het leven, samen met een 70- en 18-jarige. Rust in vrede.

2017 – Zeilen voor de jeugd

Eén van de belangrijke aspecten waar de Shielmartin Corporation zich voor inzet is de bevordering van de zeilsport bij de jeugd.

Om dit project te ondersteunen heeft de Shielmartin Corporation 2 optimisten geschonken aan goed georganiseerde zeilopleidingen voor de jeugd.

Eén optimist werd geschonken aan WV Breskens; een tweede optimist kwam als opleidingsboot RBSC Heusden ten goede.

Het omarmen van dit project werd mede mogelijk gemaakt door de cornerstones welke de Shielmartin zeilraces genegen zijn, alsook door de zeilers welke aan de races deelnamen.

Daarnaast werd ook €2.000,00 overgemaakt aan het Kinderkankerfonds.

2017 – Renovatie Cobi M sleepboot

Een vaartuig uit 1955 ontmantelen, restaureren en vaarwaardig maken: dat is een hele klus. Vorig jaar al startten de leerlingen van GO! atheneum Nieuwpoort aan deze bijzondere opdracht. Cobi-M, de sleepboot in kwestie, is eigendom van het bedrijf Multraship Towage & Salvage. Dit familiebedrijf, met thuisbasis langs de Westerschelde in Terneuzen, is een wereldleider op vlak van sleepdiensten en bergingswerken. “In plaats van de restauratie uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf, heeft Multraship er bewust voor gekozen om hier een sociaal project aan te koppelen’, vertellen Boudewijn Lowagie en Dave Vandevelde, beide praktijkleerkracht lassen.

De vzw Shielmartin, die ervaring heeft met dergelijke projecten, koos GO! atheneum Nieuwpoort uit om het project uit te voeren. “Multraship zorgt voor alle materialen, toestellen, gereedschappen en bijkomende benodigdheden. Onze lasafdeling houdt hier aan vernieuwd atelier aan over.”

Tijdens het voorbije schooljaar kwamen de zaakvoerders van Multraship al langs op school om de vorderingen van het project met eigen ogen te aanschouwen en om nader kennis te maken met de leerlingen. De leerlingen gingen op hun beurt op bedrijfsbezoek in Terneuzen. Ze waren danig onder de indruk van het technologisch vernuft en de allernieuwste sleepboot, de Multratug carrousel, die 360 graden rond zijn as kan draaien.

2018 – Zeilraces

Door het ongeval van Frans Maas met zijn zeilboot “De Capella” in 2017, zal de afsluitende race te Breskens ieder jaar de naam van “The Frans Maas Shielmartin Race – Round the Sandbanks” dragen, als eerbetoon aan de grote bezieler van de “Shielmartin”.

De dubbel race gaat door op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018. In 2018 wordt het opnieuw Breskens – Zeebrugge – Breskens!

“The Frans Maas Shielmartin race – Round the Sandbanks” vindt plaats op zaterdag 18 augustus.

2019 – Benefiet Villa Homaar

Shielmartin organiseert op 9 februari 2019 een benefietconcert en receptie ten voordele van het project ‘Villa Homaar‘ in Wetteren.

Homaar is een groeiplek voor jongeren van 15 tot 23 jaar. We gaan in een traject van twee weken overdag in kleine groep samen aan de slag in creatieve ateliers. Homaar wil een plek zijn waar je tot rust kan komen en stilstaan bij jouw thema’s.
Homaar staat voor een laagdrempelige, huiselijke, warme sfeer. Van daaruit zetten we in op jouw kracht, kwaliteiten en ‘goesting’ om verder te gaan. We denken ook mee wat je erna nog nodig hebt om verder te groeien.

2019 – Cobi M gerestaureerd

Het vaartuigje wordt vandaag opgehaald en vervoerd naar Zwijnaarde. Daar krijgt de schip onder meer een nieuwe motor. In oktober krijgt het een permanente plaats in het Industrieel Museum in Sas van Gent in Zeeland.

In GO! Atheneum te Nieuwpoort, hebben zowat vijftien leerlingen van de lasafdeling er twee schooljaren op gezwoegd, want de stalen boot, die zestig jaar oud is, moest helemaal vernieuwd worden. Maar ze kregen de kans om te proeven van het echte werk.

De directie draagt samen met de vakleraren dit project een warm hart toe en is van onschatbare waarde voor het leerproces van hun leerlingen, vooral op basis van de te gebruiken lastechnieken.

De sleepboot is eigendom van het bedrijf Multraship Towage & Salvage. Dat koos ervoor om de restauratie uit te besteden aan leerlingen van de school in plaats van een gespecialiseerd bedrijf.

2020 – VZW is geboren

De CVBA wordt omgevormd tot een VZW; deze juridische omvorming was noodzakelijk om het erfgoed nog verder te beschermen als waardevol patrimonium. Maar ook om haar sociaal doel de nodige kracht en structuur te bieden om dit te kunnen realiseren.

Een gedreven ploeg met enkele nieuwe bestuurders, ijvert om de glans van het schip in ere te houden en de nodige fondsen te verzamelen om de sociale doelen te kunnen steunen. Een even gedreven operationele ploeg vaart de Shielmartin in onze lokale wateren onder de deskundige leiding van mevr. Katie Dekyndt.

2022 – evenementen

Shielmartin Regatta

Zeebrugge

Lightvessel race meets Shielmartin – race. CR regatta

(ism RBSC Zeebrugge)

Round the Sandbanks “Frans Maas”

Breskens

CR regatta

(ism WV Breskens)

Nefrologie familie zeildag

Breskens

Een 10-tal jonge nier-patiëntjes en hun familie beleven een overgetelijke zeildag. Verschillende enthousiaste zeilers maken zich hiervoor vrij.

(ism UZ Gent)

2023 – evenementen

Shielmartin Regatta

Za 1 juli ’23 Zeebrugge

Lightvessel race meets Shielmartin – race. CR regatta

(ism RBSC Zeebrugge)

Round the Sandbanks “Frans Maas”

Za 9 sept ’23 Breskens

CR regatta

(ism WV Breskens)

Nefrologie familie zeildag

Zo 10 sept ’23 Breskens

Een 10-tal jonge nier-patiëntjes en hun familie beleven een overgetelijke zeildag. Verschillende enthousiaste zeilers maken zich hiervoor vrij.

(ism UZ Gent)

De toekomst bepaal jij!

Droom met ons mee, HELP de vzw en haar doelen.

nl_BEDutch